Ale są na tym świecie sytuacje, kiedy nie wystarczy nie robić czegoś niesłusznego.
Grzybki kefirowe (tybetańskie)
Witam na mojej aukcji,
mam do zaoferowania grzybki kefirowe inaczej zwane też tybetańskimi lub ziarnem kefirowym. Ta symboliczna kwota 2zł odnosi się do jednej porcji grzybków (30g). W obecnej chwili mam duży nadmiar grzybków, więc jeśli chcieli by Państwo zamówić więcej proszę to napisać w ofercie.
Koszt wysyłki to 6,5zł. Grzybki wysyłam od poniedziałku do środy aby przez weekend nie psuły się na poczcie. Jeśli chodzi o odbiór osobisty proszę o kontakt telefoniczny w celu ustalenia terminu spotkania (praca i te sprawy).
Jeśli mają Państwo jakieś pytania lub chcą jakiejś porady na temat hodowli grzybków mogę ich udzielić telefonicznie, mailowo lub w wiadomościach pod ogłoszeniem.
Link: olx.pl/oferta/CID628-IDdAqEt.html
Grzybki kefirowe (tybetańskie)
Odstąpię kolonie grzybków kefirowych, około 100 g. Odbiór własny w Gdańsku-Wrzeszczu lub na trasie kolejki SKM miedzy Gdynią a Politechniką.
Link: olx.pl/oferta/CID628-IDgN2bw.html
Grzybek Tybetański - kefirowy
NIE WYSYŁAM !!!
Hodowla grzybka
Jeżeli chcemy, możemy sami wyhodować własne grzybki tybetańskie. Będziemy w tym celu potrzebować:
Kulturę starterową grzybka tybetańskiego
Szklankę tłustego mleka ( nie powinno być to mleko UHT, ponieważ jest ono zbyt wyjałowione poprzez poddanie procesowi sterylizacji)
Słoik lub inny pojemnik, najlepiej szklany
Gazę – jako wieczko na słoik
Sitko oraz łyżkę ( nie powinny być to sprzęty metalowe)
2 łyżeczki grzybków płuczemy zimną wodą, następnie umieszczamy je w słoju i zalewamy mlekiem. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy naczynie na dobę w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu cedzimy uzyskany napój, który nadaje się już do spożycia. Otrzymany kefir powinniśmy spożyć w ciągu 24 godzin i przechowywać go w lodówce. Pozostałe na sitku grzybki płuczemy, aż będą oczyszczone z pozostałości mleka. Możemy je użyć ponownie do produkcji domowego kefiru, powtarzając wymienione wcześniej czynności.
Ziarna kefirowe nie powinny mieć kontaktu z metalem. Wynika to z faktu, że w takich naczyniach może zajść reakcja między zawartymi w kefirze kwasami organicznymi a metalem, w wyniku czego do napoju mogą przeniknąć szkodliwe dla naszego organizmu jony metali. Zaleca się więc przechowywanie kefiru i grzybków tybetańskich w naczyniach szklanych, drewnianych lub plastikowych. Stal nierdzewna, z której obecnie najczęściej wykonuje się garnki czy inny sprzęt kuchenny, jest mało reaktywna, ale mimo wszystko lepszym wyborem wydają się materiały całkowicie obojętne, niereagujące ze składnikami kefiru.
Wpływ na zdrowie
Grzybkom tybetańskim, a właściwie uzyskiwanemu z nich kefirowi, ponieważ nie spożywa się samych ziaren, przypisuje się szereg właściwości leczniczych. O ile sugestia, że grzybki tybetańskie leczą choroby nowotworowe, wydaje się mocno przesadzona, gdyż brak badań klinicznych potwierdzających skuteczność kefiru w walce z rakiem, to nie da się zaprzeczyć, że regularne picie tego napoju ma dobroczynny wpływ na zdrowie. :
Reguluje przemianę materii w organizmie, dzięki obecności bakterii probiotycznych
Jest źródłem łatwostrawnego, pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego, składników mineralnych: wapnia, fosforu, potasu, witamin z grupy B
Wspomagają proces oczyszczania i detoksykacji organizmu
Wspomaga leczenie niektórych schorzeń układu pokarmowego: żołądka, jelit, trzustki, wątroby
Poprawia profil lipidowy krwi – obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu
Wspomaga leczenie infekcji grzybiczych
Łagodzi przebieg stanów zapalnych występujących w organizmie
Stymuluje układ odpornościowy organizmu do walki z infekcjami ( badania przeprowadzone na szczurach, Thoreux i Schmucker, w 2001 roku. Szczurom w wieku 6 i 26 miesięcy podawano kefir produkowany z ziaren kefirowych. Wykazano, że nastąpiło wzmocnienie odpowiedzi immunologicznej zwierząt)
Wpływa korzystnie na stan skór, włosów i paznokci, dzięki zawartości witamin i mikroelementów
Kefir jest napojem, który powinien na stale wejść w skład naszego jadłospisu. Należy jednak pamiętać, że w przemysłowej produkcji kefirów zamiast grzybków tybetańskich wprowadzane są specjalnie wyselekcjonowane żywe kultury bakterii. Taki napój również wykazuje dobroczynne właściwości, ale różni się nieco smakiem od tradycyjnego kefiru.
Link: olx.pl/oferta/CID628-IDfM41H.html
Grzybki tybetańskie - kefirowe
Lubisz żyć eko? Tworzyć domowe smaczne produkty, a w dodatku zdrowe?! Masz dosyć przetworów mlecznych kupowanych w supermarkecie? Wiesz, że jogurty z supermarketu są bezużyteczne dla naszych organizmów? Są wyprodukowane z mleka w proszku!
Ja zbuntowalam się. Zainwestowalam w grzybki i tworzę kefir domowej roboty. Codziennie świeży i pyszny! Ma szerokie spektrum działania. wspomaga perystaltyke jelit. Łagodzi stany zapalne. Stabilizuje florę bakteryjną w organizmie. Stale stosowany podnosi odporność. Można wymieniać dalej...
Potrzebny osprzęt do domowej produkcji to poza grzybkami - słoik, niemetalowa łyżeczka, niemetalowe sitko i mleko ale świeże! Nie może być UHT. No i gaza do przykrycia słoika. Dzięki grzybkom w 24 godziny mleko zamieni się w kefir. Po kilku dniach widać jak grzybki zwiększają objętość. Od proporcji grzybów i mleka zależy jak bardzo kwaśny powstanie kefir.
Ja lubię łagodny i aksamitny. Obdzieliłam rozrastającymi się grzybkami rodzinę i znajomych,a one nadal rosną i rosną. Ktoś chętny? Oddam część mojej hodowli za równowartość butelki mleka z mlekomatu.
Proponuję cenę 3 zł + koszt przesyłki. Jedna porcja to 3 łyżeczki plastikowe. Zapraszam do kontaktu.
Kasia
Link: olx.pl/oferta/CID628-ID8GRmx.html
Grzybek jogów hinduskich tybetański kefirowy- świeży i zdrowy
Przedmiotem aukcji jest pochodzący z czystej, zadbanej, zdrowej hodowli:
1. ORYGINALNY GRZYBEK TYBETAŃSKI hodowany na świeżym, pełnotłustym mleku- 1 łyżeczka na ok. 200- 250 ml mleka
2. Receptury z wykorzystaniem grzybka tybetańskiego- przepisy kulinarne oraz przepisy na domowe kosmetyki wysyłane e- mailowo na życzenie
3. Doradztwo w hodowli na życzenie:)
Grzybek bardzo szybko się rozmnaża, dlatego chcę się podzielić jego nadmiarem, jako że uznawany jest za jeden z medycznych fenomenów.
Poniżej kilka szczegółów odnośnie właściwości oraz hodowli grzybka oraz jego wysyłki.
___
GRZYBEK TYBETAŃSKI:
Grzybki tybetańskie znane są na świecie od setek lat. O ich właściwościach leczniczych jako pierwsi przekonali się tybetańscy mnisi.
Podobno to dzięki piciu kefiru z grzybka cieszyli się wybitnym zdrowiem i zachowali długowieczność.
Grzybki tybetańskie są to naturalne skupiska wielu populacji symbiotycznych mikroorganizmów o specyficznych właściwościach.
Kefir z grzybka tybetańskiego jest bogaty w białka, wapń, witaminy
z grupy B, witaminę K oraz minerały takie jak fosfor, wapń i magnez.
Ziarna kefirowe grzybka tybetańskiego przypominają w wyglądzie malutkie różyczki kalafiora o wymiarach od 3 mm do 2 cm i nieregularnym kształcie i barwie od białej do żółtawej. Są to symbiotyczne układy wyselekcjonowanych mikroorganizmów - głównie bakterii i drożdży utrzymywanych w tzw. kefiranie, który jest substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego.
Zalane mlekiem i pozostawione w cieple powodują jego fermentację, a w efekcie otrzymujemy probiotyczny, doskonale wspomagający trawienie, napój.
Już po 24 godzinach od zalania grzybków tybetańskich zwykłym mlekiem można cieszyć się własnym kefirem.
Jego smak jest lekko kwaśny, przypomina dawne „kwaśne mleko”. Jest też delikatnie gazowany. Najlepiej smakuje schłodzony.
Grzybek tybetański - hodowla krok po kroku:
1. Do szklanego słoika włożyć 1 łyżeczkę grzybka. Następnie zalać niepełną szklanką nieprzygotowanego, najlepiej nieodtłuszczonego, świeżego mleka 3,2%.
Proporcje: na każdą łyżeczkę grzybka potrzeba 200 ml mleka
2. Wlot słoika przykryć gazą i zabezpieczyć gumką recepturką.
3. Odstawić słoik na 24h w temperaturze pokojowej (18-24° C).
4. Po dobie kefir przemieszać i grzybka odcedzić na sitku.
5. Grzybka na sitku przepłukać zimną wodą i ponownie umieścić w słoiku, zalewając mlekiem.
Cykl powtarzać. Mleko należy zmieniać co ok. 24 godziny.
UWAGA:
Podczas hodowli grzybka tybetańskiego nie należy stosować żadnych metalowych przedmiotów - grzybek potraktowany metalem traci swoje właściwości i ginie. Można używać przedmiotów drewnianych, plastikowych i szklanych.
Pozyskany po 24 godzinach napój nadaje się natychmiast do picia lub po schłodzeniu w lodówce. Najlepiej go spożyć w ciągu kolejnej doby.
Jeżeli staje się bardziej kwaśny niż zwykle oznacza to, że grzybka zaczyna być za dużo. Należy wtedy zwiększyć ilość mleka, bądź pozbyć się części grzybka.
W ciągu około 3- 4 DNI grzybek tybetański zwiększa swoją objętość dwukrotnie.
Kuracja grzybkiem tybetańskim:
Kurację zaczynamy od picia małych ilości kefiru i uważnie obserwujemy reakcję własnego organizmu na probiotyki, które wraz z kefirem zasiedlać będą układ pokarmowy.
Powinna trwać 20 dni, po których następuje 10- dniowa przerwa.
Kurację powtarzamy nawet przez 5- 6 m-cy.
W okresach 10 dniowych przerw nadal zmieniamy grzybkowi mleko i powtarzamy zabiegi związane z hodowlą, choć nie pijemy kefiru.
Podczas hodowli grzybek rośnie i zwiększa swoją objętość, więc można się nim podzielić lub produkować i wypijać większe ilości napoju, czy spożytkować jego nadmiar np. dodając do sałatek warzywnych, koktajli owocowych, bądź do produkcji domowego twarożku.
Grzybka można też mrozić, jeśli planujemy np. dłuższą przerwę w stosowaniu kuracji. Po kilku dniach od rozmnożenia odzyskuje dawną „formę”
__
Preferowany odbiór w centrum Bytomia po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym lub e- mailowym.
Wysyłka możliwa: zaraz po wpłacie na konto.
Nie odpowiadam na sms- y.
Link: olx.pl/oferta/CID628-IDbmEdt.html